Blog

Wat zijn koffiesiropen?

Bij het koken is een koffiesiropen een kruiderij die een dikke, stroperige vloeistof vormt. Deze stroperige vloeistof bestaat voornamelijk uit een oplossing van suiker in water, die een grote hoeveelheid opgeloste suikers, maar die weinig neiging vertonen om kristallen af te zetten. De consistentie is vergelijkbaar met die van melasse. De viscositeit komt voort uit de veelvoudige waterstofbruggen tussen de opgeloste suiker, die veel hydroxylgroepen heeft. Siropen kunnen worden gemaakt door suiker in water op te lossen of door natuurlijk zoete sappen zoals rietsap, sorghum sap, esdoorn siroop of agave nectar te verminderen. Glucosestroop wordt gemaakt van maïszetmeel met behulp van een enzymatisch proces dat het omzet in suikers. Deze siropen worden ook vaak gebruikt in koffie met een smaakje. Bijvoorbeeld bij een caramel macchiato of een frappuccino. 

koffiesiropen

Soorten siropen

Gearomatiseerde koffiesiropen worden gemaakt door eenvoudige siropen tijdens het kookproces te infunderen met smaakstoffen. Er kan een grote verscheidenheid aan smaakstoffen worden gebruikt, vaak in combinatie met elkaar, zoals kruiden (rozemarijn), specerijen (chipotle chilis, kardemom) of aromaten (sinaasappelschil, citroengras; gember). Syrupus aromaticus wordt bijvoorbeeld bereid door bepaalde hoeveelheden sinaasappelsmaakstof en kaneelwater toe te voegen aan eenvoudige siroop. Dit type siroop wordt vaak gebruikt in koffiebars om gearomatiseerde dranken te maken. Maar ze zijn ook gewoon voor bij jou thuis verkrijgbaar. Geïnfundeerde eenvoudige siropen kunnen worden gebruikt om desserts te maken of om zoetheid en diepte van smaak aan cocktails toe te voegen.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Kaas. Een ontzettend populair product. Niet alleen in ons land wordt veel kaas gegeten: we verhandelen ook ontzettend veel. Het maken van kaas is een uitgebreid proces. Voor dit proces zijn verschillende kaasmachines nodig. Lekkerkerker maakt deze machines (dairy machine) en leggen dan ook graag uit hoe kaas gemaakt wordt! 

Bekijk ook: 

GEA Westfalia

Cheese making equipment

Stap 1: Aanzuren en Stremmen

De eerste stap is direct een belangrijke stap. Om één kilo kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig. Deze melk wordt verhit en daarna wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Het stremsel laat de vaste stoffen in de melk klonteren waardoor de melk zijn vaste vorm kan aannemen. Hier ontstaan dan ook vaak de gaatjes, soms worden er namelijk luchtbelletjes gemaakt.

Stap 2: Gestremde melk Snijden

Na het stremmen ontstaat er een dikke massa die in kleine stukjes wordt gesneden. Hierbij komt geel vocht (wei) vrij. Het stremsel wordt gewassen in warm water. Dit zorgt ervoor dat de korrel steviger wordt.

Stap 3: Persen

Nu is het tijd om de kaas de gewenste vorm te geven. De gewassen wrongel wordt nu in kaasvaten onder de pers gezet.

Stap 4: Pekelen

Dan komen we nu bij de een-na-laatste stap: de kaas wordt in een pekelbad gezet. De kaas wordt in dit proces stevig. Ook heeft het pekelbad invloed op de houdbaarheid en de smaak.

Stap 5: Coating

De laatste stap. De kazen moeten na het pekelen uitlekken. Wanneer ze droog zijn, worden ze op houten planken gelegd. Jonge kazen worden vaak gekeerd, oude kazen om de twee weken. Na 4 weken zijn de eerste kazen klaar met rijpen!

Hakhoning: gezonde en lekkere snoepjes voor jong en oud

Wanneer we het hebben over hakhoning, dan hebben we het in wezen over een snoepje met een natuurlijke insteek. Inmiddels wordt dit snoepje al honderden jaren volgens een speciaal recept gemaakt en met genoegen genuttigd. En dat niet alleen, het natuurlijke aspect zorgt er ook nog eens voor dat men beweert dat het nuttigen van hakhoning zinvol is bij het bestrijden of verzachten van diverse kwalen en pijnklachten. Hoe het ook zij, als je jezelf gerust een zoetekauw zou kunnen noemen, maar je niet te veel ongezond snoepgoed tot je wilt nemen, dan is hakhoning toch minimaal een uitstekend alternatief. De goede gezondheidseigenschappen kunnen daarbij trouwens ook worden toegeschreven aan het feit dat hakhoning normaal gesproken lactosevrij is. 

Hakhoning

Welke smaken bestaan er zoal?

Bij hakhoning is het beslist niet zo dat er maar een en dezelfde soort bestaat. Nee, dit type snoep komt in een flinke diversiteit aan verschillende smaken. Voor elk wat wils dus, iets dat wel bevestigd wordt door het bestaan van de volgende smaakjes:

 • Sinaasappel: waarschijnlijk de zoetste variant. Zeer geliefd bij kinderen!
 • Anijs: ook deze smaken zoetig, maar wel minder dan die met sinaasappelsmaak.
 • Menthol: deze staat bekend om zijn frisse doch zachte smaak. Ideaal dus voor na het eten.
 • Eucalyptus: ook deze wordt gekenmerkt door een fris smaakje.
 • Citroen: wellicht is dit de meest opfrissende smaak van allemaal. Gunstig hieraan is dat hakhoning met citroensmaak extra vitamine C kan bevatten.

Gezond koken

Olijfolie is een gezond product, met name de olie die afkomstig is uit Spanje. Met de olie kun je bakken en braden, maar de Spaanse olijfolie kun je ook prima gebruiken in een salade, pasta en koude sauzen. In iedere keuken vind je tegenwoordig wel een fles olijfolie, je kunt de olie het beste bewaren op een donkere plek en niet in de koelkast. Wil je weten bij Olijfolie Kopen of je een goede hebt? Eigenlijk moet je dan je neus even aan het werk zetten, heb je goede olijfolie dan ruikt deze naar gemaaid gras, walnoten, peper, tomaat en kruiden. Proef het even zoals je wijn proeft in een glas. 

Verleden van olijfolie

Bij Olijfolie Kopen denk je niet aan de oorsprong en het verleden van de olie, de vruchten van een olijfboom worden gebruikt om de olie te produceren. De olijven worden geperst, waardoor de olie uit de olijven ontstaat. Al 4000 jaar voor onze jaartelling werd er olijfolie gebruikt, rond 1200 voor Christus werd de olijfboom al naar Europa gebracht. De olie wordt het meest gebruikt bij het bereiden van voedsel, vroeger werd de olie ook gebruikt als brandstof voor verlichting door middel van olielampen.

Olijfolie Kopen

Hoe ziet olijfolie eruit

In de supermarkt kun je verschillende merken en soorten Olijfolie Kopen, herkenbaar aan de groene of gele kleur die de olie heeft. Voor de kwaliteit maakt de kleur niets uit, omdat er verschillende soorten olijfbomen zijn kan de kleur ook verschillen. Proevers van olie gebruiken daarom donkere glazen, zo kun je geen oordeel geven door de kleur. Sommige fabrikanten geven de olie een vloeistof om deze groener te maken, veel consumenten denken dat groene olie beter van kwaliteit is. Afhankelijk van het soort olijven, worden ze van november tot januari geoogst. Over het algemeen wordt er met de hand geplukt voor de betere kwaliteit olijfolie.

Waarom een barbecue pakket?

Wie kent het niet. Het is een warme zomerse zaterdag en na een lange week werken heb je dan eindelijk even je relax momentje. Wat is dan beter dan dit samen met je vrienden onder het genot van een heerlijk drankje te doen en misschien nog wel beter onder het genot van een goed groot stuk vlees of een lekker stukje vis. Het enige nadeel is dan natuurlijk wel dat je al dat vlees of vis weer bij elkaar moet zoeken zodat iedereen heeft wat hij wil. Maar wat is makkelijker dan een kant en klaar barbecue pakket van kwalitatieve hoge kwaliteit, voor een goede prijs.

Kant en Klare barbecue pakketten

In de barbecue pakketten kan van alles zitten, van een Black Agnus Biefstuk tot een Duitse Braadworst en van heerlijke vlees spiesjes tot een verrukkelijke Picanha. Ook zijn deze barbecue pakketten beschikbaar vanaf 4 personen, of voor de heel grote eter natuurlijk voor minder, tot maar liefst 48 personen. Dus mocht je ooit een keer met je handen in het haar zitten wat betreft het eten voor een feest, weet je waar je moet zijn.

Zelf samen te stellen barbecue pakketten

Mocht je toch liever zelf je favoriete stukken vlees en vis bij elkaar zoeken dan kan dat gelukkig ook. Er wordt namelijk ook de service geboden dat je zelf je eigen barbecue pakket in elkaar zit zodat je precies neemt wat jij(en natuurlijk je gasten)lekker vinden. Dit is zelfs niet alleen maar vlees en vis maar ook sauzen, broden, spiezen en ook als bijgerecht een frisse salade.

Dus mocht je nou ooit na een lange week werken denken van, ik lust wel een stuk vlees of een lekker stukje vis. Aarzel dan zeker niet met het bestellen van zo’n overheerlijk barbecue pakket.

Peroni: misschien wel het bekendste Italiaanse bier

Wie denkt aan Italië, denkt aan wijn. Toch? Nou, liefhebbers van peroni bier niet hoor. Dit bijzondere biertje komt uit Italië en wordt al jaren met veel genoegen ook gedronken in Nederland. Maar wat maakt Peroni nou zo bijzonder dat we het ook hier graag drinken? In Italiaanse restaurants staat het vrijwel standaard op de kaart. Hoe komt dat eigenlijk? Er is een logische verklaring voor: Peroni is echt uniek.

Een oud merk

Sinds maar liefst 1846 wordt Peroni gebrouwen in de brouwerij Peroni in Italië. Eerst gebeurde dat in Vallefiorita maar ongeveer twintig jaar later verhuisde de brouwerij naar Catanzaro. Sinds 2016 is de brouwerij in handen van de Japanse Asahi Group. Dat is dezelfde groep als het Asahi bier, een bekend Aziatisch biertje uit Japan. 

amstel-bright.nl

De smaak en alcohol

Peroni is een relatief bescheiden biertje met een percentage van 4,7 procent alcohol. Het is in Italië ongeveer goed voor een vijfde van de biertjes maar hier is het veel populairder dan de Italiaanse concurrenten. Peroni is een blonde pils met een frisse smaak. Peroni heeft ondertussen drie brouwerijen, in Catanzaro, Rome en Padua. Na marktleider Heineken is het de grootste van het land. 

Verschillende soorten

De originele variant van Peroni is razend populair. Tegenwoordig zijn er echter ook een hoop variaties op verkrijgbaar:

 • peroni gran riserva bianca
 • peroni gran riserva puro malto
 • peroni nastro azzurro
 • peroni libera

De laatste in het rijtje, libera, is een alcoholvrij bier. Net als veel andere fabrikanten heeft Peroni inmiddels besloten dat het tevens tijd is voor een alcoholvrije variant van dit drankje. Peroni Gran Riserva Bianca is een Witbier. Het bier heeft een aromatisch en fris karakter. Het bier is gebrouwen met Italiaans mout. Deze Italiaanse biersoorten zijn allen soms in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar maar online bestellen is vaak goedkoper. Je hebt dan bovendien meer keuze.

Vleesvervangers: misschien wel de belangrijkste vegan producten

Toegegeven, als je een veganistisch eetpatroon hanteert heb je iets minder te kiezen dan mensen die zich alleseter mogen noemen. Toch kan niet ontkend worden dat er veranderingen aan het plaatsvinden zijn. Alles bij elkaar genomen zijn er steeds meer speciale vegan producten op de markt gekomen de laatste jaren. Goed om te weten is daarbij dat wat je in de grote bekende supermarkten vindt nog lang niet alles is. Bij in veganistische producten gespecialiseerde (online) supermarkten valt werkelijk nog veel meer te vinden. Het verschil zit ‘m dan onder meer in vleesvervangers, iets dat voor veel veganisten toch belangrijk blijft. Lees hieronder welke vleesvervangers zoal te vinden zijn bij een vegan supermarkt.

Worst

Mensen die ooit vleeseter waren en daar nu van af zijn gestapt kunnen bepaalde specifieke vleeswaren natuurlijk gaan missen. Worst is er daar een van. Gelukkig bestaan er nu vele soorten vegan worsten. Dit varieert van broodbeleg tot heuse braadworsten die niet van de conventionele variant te onderscheiden zijn. Hierbij zijn sommige worsten volledig plantaardig samengesteld, terwijl andere soorten met wat toevoegingen verrijkt zijn.

Vegan producten

Seitan

Wanneer je een geschikte vervanger zoekt voor rundvlees, bijvoorbeeld voor een stoofgerecht of een wokschotel, dan is seitan waarschijnlijk de beste optie. In verschillende Aziatische keukens wordt seitan al jarenlang gebruikt. Vooral de textuur van seitan doet enorm denken aan die van rundvlees.

Tofu

Tofu geldt ook als vleesvervanger, maar dit is een product dat niet direct veel lijkt op welke soort vlees dan ook. Vooral als je pure en onbewerkte tofu koopt (tevens de meest gezonde variant) heb je te maken met een enorm zacht en mals product. Natuurlijk zijn er ook andere varianten. Deze zijn dan zodanig bewerkt dat het wat krokanter aandoet. Ook kunnen er smaak- en kleurstoffen aan tofu worden toegevoegd voordat je het koopt.

Tips om boodschappen doen leuker te maken

Boodschappen doen is noodzakelijk, maar niet altijd even leuk. Gelukkig bestaan er manieren om het boodschappen doen wat leuker te maken, lees maar snel verder.

Maak een overzichtelijk lijstje

Zorg dat je van tevoren een goed boodschappenlijstje maakt, rekening houdend met de indeling van de betreffende supermarkt. Bedenk bijvoorbeeld als eerst wat je nodig gaat hebben van de groenteafdeling van de winkel en eindig je lijstje met diepvriesproducten. Dit voorkomt stress, doordat je het boodschappen doen zo overzichtelijker maakt voor jezelf.

Stel een leuke outfit samen

Als je goed gekleed bent, is de kans groter dat je je beter voelt dan wanneer je in een huispak naar de supermarkt zou gaan. Je hoeft heus geen chique jurk aan voor je wekelijkse boodschappen, maar een mooie broek en een shirt waar je je fijn in voelt kan wonderen doen voor je motivatie om boodschappen te gaan doen. Een mooie boodschappentas mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. 

Op websites als https://www.bedrukken.nl/ kun je eenvoudig verschillende materialen laten bedrukken. Laat je Boodschappentassen bedrukken en je zult zien dat boodschappen doen al een stuk leuker wordt!

Versnel het proces

Niets is zo vervelend als een half uur in de rij staan bij de kassa. Wist je dat je altijd het beste voor de rij met het minst aantal mensen kunt gaan, ongeacht het aantal boodschappen dat deze mensen op de band hebben staan? Het duurt namelijk minder lang om te wachten tot deze mensen klaar zijn bij de kassa, dan wanneer je zou moeten wachten op allemaal nieuwe klanten. 

Doe geen boodschappen met honger

Wanneer je hongerig je boodschappen doet; bestaat de kans dat je allerlei ongezonde voeding in je mandje doet die je eigenlijk niet nodig hebt. Boodschappen doen wordt al gauw leuker en zal bovendien ook nog eens minder lang duren als je van tevoren eerst goed eet.

Wijnproeverijen onmogelijk in coronatijd? Niet waar, dit kan ook online!

De pandemie waar we begin 2021 nog steeds middenin zitten brengt grote en kleine nadelen met zich mee voor iedereen. Zo is het voor ware wijnliefhebbers jammer dat zij het wijn drinken en proeven nu even in eenzaamheid moeten doen. Dit terwijl we het hier toch hebben over een sociale aangelegenheid. Welnu, sommige ondernemers hebben besloten om er in deze merkwaardige tijden toch het beste van te maken, in die zin dat ze het mogelijk hebben gemaakt een online wijnproeverij bij te wonen. Ja, dit houdt dus inderdaad in dat je de te proeven wijnen krijgt thuisgestuurd en dat je op het afgesproken moment dient in te loggen in een videogesprek. Of dit even leuk is als een proeverij op locatie valt te bezien, maar prijzenswaardig is dit inventieve idee toch zeker. 

Online wijnproeverij

Wijn proeven: zo hoor je dat te doen

Wie nog nooit een wijnproeverij heeft meegemaakt en dit binnenkort voor het eerst gaat doen, die doet er goed aan zich te verdiepen in hoe je wijn eigenlijk hoort te proeven. Welnu, hieronder volgt het globale stappenplan dat je bij het proeven van een nieuw wijntje kunt volgen:

 • Eerst bekijk je je glaasje wijn grondig. Aan de kleur en de textuur kun je namelijk al veel informatie aflezen.
 • Steek je neus in het glas en ruik eens goed aan de inhoud. Controleer daarmee of de wijn wel fris ruikt, en dus niet muf of iets degelijks. Maak hierna eens kleine bewegingen met het glas om erachter te komen of er nieuwe geuren vrijkomen.
 • Nu volgt het moment waarin je als het goed is al veel zin hebt gekregen: het proeven zelf. Proeven wil natuurlijk zeggen dat je de wijn niet meteen doorslikt. Beweeg eerst de wijn een tijdje door je mond heen.
 • Tenslotte volgt nog het naproeven. De nasmaak die blijft hangen is immers vaak heel anders dan de oorspronkelijke smaak.

Mannen en vrouwen drankjes

Eén gebied waarop mannen en vrouwen veel van elkaar verschillen: drankjes. In deze blog zullen de favorieten alcoholische dranken van mannen en vrouwen beschreven worden. 

Drank voor vrouwen

Volgens Vrouwentotaal.be is witte wijn een typisch vrouwen drankje. En veel dames kunnen dit bevestigen. Vooral in het weekend wil er bij menig vrouw nog wel eens een flesje wijn doorheen gaan. Dit komt omdat het lichte en fruitige van witte wijn zorgt dat het soepel weg te drinken is. Na witte wijn krijgt zeker de Cosmopolitan de tweede plek. Dit typische vrouwelijke drankje kennen we uit de populaire tv-serie Sex and the City. Denk aan een roze, zoete en vrouwelijke nacht. Neem weer een glas martini, want geen enkele vrouw kan weerstaan aan een cocktail met cranberrysap.

Drank voor mannen

Whisky is de sterke favoriet van veel mannen. De drank bevat veel alcohol en heeft een sterke uitgesproken smaak. Het vereist veel vakmanschap van fijnproevers en een heerlijke whisky te stoken. De echte kenners zullen dan ook het verschil in kwaliteit tussen verschillende whisky’s proeven. De onderstaande whisky wordt geprezen door fijnproevers en zijn dus zeker het proberen waard. Op Mannenfocus.be lees je over meer interessante mannelijke onderwerpen. Vergeet niet een lekker whisky voor jezelf in te schenken terwijl je leest!

Westland

Westland maakt een single malt whisky die erg populair is. Het is een unieke gerstmix met vijf moutsoorten die bestaat uit Westlands originele Washington Select Pale Malt, Munich Malt, Extra Special Malt, Pale Chocolate Malt en Brown Malt. Deze Single Malt is ook een geturfde whisky, wat betekent dat de mout wordt gedroogd en gerookt boven een turfvuur. Het smaakprofiel wordt door de stokerij beschreven als ‘smeulend mos, gevlamde sinaasappelschil, geroosterde bakbananen, kampvuur, geroosterde pistachenoten en groene kruiden.