keuken

Eten en drinken bij kleinschalig wonen

In Nederland ruim 115 duizend mensen in een verzorgings- of verpleeghuis. Deze inwoners kunnen niet meer zelfstandig wonen. Toch wil de zorg hen een zo huiselijk mogelijke omgeving bieden. Dit wordt ook wel kleinschalig wonen genoemd. Zaken, zoals: koken, wordt de bewoners zoveel mogelijk uit handen genomen. Maar hoe ziet bij zo’n instelling de keuken er eigenlijk uit? Is er sprake van een bedrijfskeuken? In deze blog vertellen wij je meer over de materialen die in een keuken voor kleinschalig wonen aanwezig moeten zijn. Lees je mee?

Standaard keukengerei

De keuken is een belangrijke ruimte binnen het verzorgings- of verpleeghuis. Net zoals thuis, moet er ook hier uitgebreid gekookt kunnen worden. Vaak door personeel of vrijwilligers. Bij kleinschalig wonen is deze ruimte dan ook voorzien van de standaard attributen, zoals: bestek, servies, glaswerk, pannen en diverse schoonmaakartikelen. Gebruiksartikelen kunnen zijn aangepast op de probleemstelling van de bewoner.

Voorzieningen voor voedseltransport

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is zeker het geval wanneer het om senioren of mensen met een beperking gaat. Daarom zijn de meeste keukens in deze sector voorzien van zogenoemde transportvoorzieningen. Dit zijn producten, zoals: boxen, bordendeksels, systeemborden, onderborden, bekerglazen en serveerwagens. Hiermee wordt vervoer van (heet) eten en drinken makkelijker – en vooral: veiliger – gemaakt.

HACCP-producten

De dienstverlening aan zorgbehoevende ouderen moet aan hoge standaarden voldoen. De HACCP is daar één van. Hierbij worden de risico’s van voedingsmiddelen geïnventariseerd. Producten als snijplankensets, thermometers, voelerreinigingsdoekjes en labeldispensers kunnen problemen met voedsel zoveel mogelijk voorkomen.

Artikelen voor tafeltje-dekje

Sommige inwoners voelen er weinig voor om met een grote groep te eten. Ze houden niet van de drukte of ze zijn medisch niet in staat om zich te verplaatsen. In dat geval wordt er vaak gewerkt met tafeltje-dekje. In de keuken vind je daarom altijd Iso-boxen en warmtepallets terug.