Griekse olijfolie

Griekse olijfolie is lekker, gezond en een uitstekend souvenir. En dat is niet zomaar. Griekse olijfolie behoort tot de beste olijfolie in de wereld. Dit is ook logisch als je weet hoeveel liters olijfolie Griekse mensen per jaar consumeren. Per jaar consumeert de gemiddelde Griek namelijk 17 liter. Als vergelijking, in Nederland is dit maar 0.8 liter. Verder behoort Griekenland ook tot de grootste exporteur van olijfolie. In deze blog bespreken we waarom het Griekse olie zo goed is en waar je op moet letten bij het kopen.

De vier gradaties

Er zijn vier verschillende gradaties als het om olijfolie gaat. Deze zijn extra vierge olijfolie, vierge olijfolie, gewone olijfolie en sansa olijfolie. De duurste gradatie van deze vier is de extra vierge. De naam zegt het al. Het staat namelijk voor extra maagdelijk. Er wordt hier niets bijgevoegd. Het olijfolie is dus puur het sap van de olijf vrucht.

Typische soorten

Er is ook een groot verschil in soorten olijven in Griekenland. De zogenaamde Koroneiki is de meest voorkomende. Deze zul je niet vaak in een restaurant zien, omdat het een zo mooie olijf is. Door de Grieken wordt deze olijf ook vaak de koningin van de olijven genoemd.

In Griekenland heeft elk deel wel een speciale olijven vrucht. Als je dus ooit Griekenland bezoekt, is het zeker een aanrader om zoveel mogelijk olijfolie boeren. Je zult verbaasd zijn hoe verschillend de smaken kunnen zijn. Naast Olijven zijn er nog veel andere lekkere Griekse producten die de reis naar dit land waard maken.