genieten

Het beste kookgerei om kippenragout klaar te maken

Kippenragout is heerlijk! Iedereen is wel bekend met de blikjes die in een traditioneel kerstpakket vrijwel nooit ontbreken. Heerlijk in de pasteibakjes (die vaak in datzelfde pakket zitten), of als vulling van een iets creatiever bladerdeeg hapje. Maar ook over de friet of rijst misstaat een goede ragout zeker niet. Of in een jasje van paneermeel uit de friteuse natuurlijk, want een goede bitterbal verdient ook de heerlijkste vulling. Maar zo’n blik kan natuurlijk echt niet. Als je de lekkerste kippenragout wil, maak je die zelf. Maar om een goede kippenragout te maken, heb je wel het juiste kookgerei nodig.

Een soeppan

Of je nu zelf je kippenbouillon maakt, of kant en klare bouillon gebruikt, kippenragout maken doe je met bouillon waarin je de kip gaarkookt. Dit kan het beste in een soeppan, deze is geschikt om langere tijd op (laag) vuur een vloeistof te verwarmen.

Een steelpan met dikke bodem

De basis van ragout is een roux. Dit mengsel van bloem en boter bevat weinig vocht. Er vormt zich een soort deegbal die even moet garen. Een pan met een dunne bodem zal al snel voor verbranding van je roux zorgen, en dat is zonde. Neem een pan met een dikke bodem en je zult het terug proeven in je kippenragout.

Een garde

Om van de roux een ragout te maken, voeg de langzaam vloeistof (bouillon) toe. Warme bouillon die je op een deegbal giet is vragen om problemen als je dit met een lepel of vork probeert door te roeren. Een garde verzekert je er echter wél van dat je een mooie, gladde saus krijgt zonder nare klontjes. En geloof me, met al die champignons, kip en wat je er ook maar in stopt, merk je het echt niet als er een klontje in zit tijdens het bereiden. Proeven doe je het echter wel, dus investeer in een goede garde om dit te voorkomen.

kippenragout maken

Een zeef

In je kippenbouillon gaar je je kip en voeg je nog extra kruiden en specerijen toe. De kip wil je van de bouillon scheiden, en ook iets als een laurierblaadje vis je met gemak uit je bouillon als je hem door een goede hittebestendige zeef giet.

Een goed mes

Om de kip in mooie kleine stukken te krijgen kun je aan de slag met twee vorken, maar ook een goed koksmes kan je hierbij helpen. Daarnaast scheelt dat afwas, want om de champignons, ui en kruiden te snijden heb je ook een mes nodig. Een goed mes is vlijmscherp. Hoe scherper het mes, hoe kleiner de kans op een verwonding. Scherpe messen glijden namelijk niet van het te snijden voedsel af richting je vingers. Investeer dus in een goede messenset voor al je kookperikelen en onderhoud ze goed. Je gerechten smaken een stuk beter als jij zelfverzekerd snijdt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *