Kaas. Een ontzettend populair product. Niet alleen in ons land wordt veel kaas gegeten: we verhandelen ook ontzettend veel. Het maken van kaas is een uitgebreid proces. Voor dit proces zijn verschillende kaasmachines nodig. Lekkerkerker maakt deze machines (dairy machine) en leggen dan ook graag uit hoe kaas gemaakt wordt!
Bekijk ook:
Stap 1: Aanzuren en Stremmen
De eerste stap is direct een belangrijke stap. Om één kilo kaas te maken, heb je ongeveer 10 liter melk nodig. Deze melk wordt verhit en daarna wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Het stremsel laat de vaste stoffen in de melk klonteren waardoor de melk zijn vaste vorm kan aannemen. Hier ontstaan dan ook vaak de gaatjes, soms worden er namelijk luchtbelletjes gemaakt.
Stap 2: Gestremde melk Snijden
Na het stremmen ontstaat er een dikke massa die in kleine stukjes wordt gesneden. Hierbij komt geel vocht (wei) vrij. Het stremsel wordt gewassen in warm water. Dit zorgt ervoor dat de korrel steviger wordt.
Stap 3: Persen
Nu is het tijd om de kaas de gewenste vorm te geven. De gewassen wrongel wordt nu in kaasvaten onder de pers gezet.
Stap 4: Pekelen
Dan komen we nu bij de een-na-laatste stap: de kaas wordt in een pekelbad gezet. De kaas wordt in dit proces stevig. Ook heeft het pekelbad invloed op de houdbaarheid en de smaak.
Stap 5: Coating
De laatste stap. De kazen moeten na het pekelen uitlekken. Wanneer ze droog zijn, worden ze op houten planken gelegd. Jonge kazen worden vaak gekeerd, oude kazen om de twee weken. Na 4 weken zijn de eerste kazen klaar met rijpen!