amstel-bright.nl

Peroni: misschien wel het bekendste Italiaanse bier

Wie denkt aan Italië, denkt aan wijn. Toch? Nou, liefhebbers van peroni bier niet hoor. Dit bijzondere biertje komt uit Italië en wordt al jaren met veel genoegen ook gedronken in Nederland. Maar wat maakt Peroni nou zo bijzonder dat we het ook hier graag drinken? In Italiaanse restaurants staat het vrijwel standaard op de kaart. Hoe komt dat eigenlijk? Er is een logische verklaring voor: Peroni is echt uniek.

Een oud merk

Sinds maar liefst 1846 wordt Peroni gebrouwen in de brouwerij Peroni in Italië. Eerst gebeurde dat in Vallefiorita maar ongeveer twintig jaar later verhuisde de brouwerij naar Catanzaro. Sinds 2016 is de brouwerij in handen van de Japanse Asahi Group. Dat is dezelfde groep als het Asahi bier, een bekend Aziatisch biertje uit Japan. 

amstel-bright.nl

De smaak en alcohol

Peroni is een relatief bescheiden biertje met een percentage van 4,7 procent alcohol. Het is in Italië ongeveer goed voor een vijfde van de biertjes maar hier is het veel populairder dan de Italiaanse concurrenten. Peroni is een blonde pils met een frisse smaak. Peroni heeft ondertussen drie brouwerijen, in Catanzaro, Rome en Padua. Na marktleider Heineken is het de grootste van het land. 

Verschillende soorten

De originele variant van Peroni is razend populair. Tegenwoordig zijn er echter ook een hoop variaties op verkrijgbaar:

  • peroni gran riserva bianca
  • peroni gran riserva puro malto
  • peroni nastro azzurro
  • peroni libera

De laatste in het rijtje, libera, is een alcoholvrij bier. Net als veel andere fabrikanten heeft Peroni inmiddels besloten dat het tevens tijd is voor een alcoholvrije variant van dit drankje. Peroni Gran Riserva Bianca is een Witbier. Het bier heeft een aromatisch en fris karakter. Het bier is gebrouwen met Italiaans mout. Deze Italiaanse biersoorten zijn allen soms in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar maar online bestellen is vaak goedkoper. Je hebt dan bovendien meer keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *