Tools voor je eigen cocktails

Het woord cocktail wordt gebruikt als vervanging van het woord mengsel. Hier hebben we het ook over een mengsel, maar van een specifiek type. Dit artikel gaat over een resultaat van het mengen van een aantal gedistilleerde dranken, bijvoorbeeld cognac, rum, wodka of whisky, waaraan andere ingrediënten of garnituren kunnen worden toegevoegd, zoals schijfjes limoen, stukjes aardbeien of jalapeñopeper, of een besje. Er zijn recepten van veel cocktails beschreven. En mensen experimenteren ook zelf met cocktails.

Al in huis

Om thuis een cocktail te kunnen maken, heb je de ingrediënten nodig, maar daarnaast ook een aantal cocktail tools. Welke dat zijn, hangt van de cocktail af die je wilt maken. Er zijn tools die je al in huis zal hebben. Dan hebben we het over een kurkentrekker, een flesopener, een mesje met snijbord, een ijsblokjesvorm, een schilmesje, een knijper voor ijsblokjes en een fruituitknijper. We nemen aan dat je genoemde tools wel kent. Heb je een of meerdere van deze cocktail tools niet, dan gaan die ook de lijst van aan te schaffen (zie de volgende paragraaf).

Aanschaffen

Voor het maken van een cocktail gebruik je een shaker. De dranken gaan in de gewenste hoeveelheden in de shaker en die wordt geschud (shaking). Vervolgens wordt de mix uitgegoten in glazen. Om de hoeveelheden af te meten van de dranken die in de shaker ingaan, worden zogenoemde jiggers of barmaatjes gebruikt. Een muddler of stamper wordt gebruikt om ingrediënten in een glas te kneuzen. Een strainer of zeefje wordt gebruikt om ongewenste componenten, zoals pitjes, uit de mix te zeven. Een zeef die in de keuken wordt gebruikt, is hiervoor doorgaans te groot. Met een maat- of barlepel kunnen ook hoeveelheden worden afgemeten en/of om in een glas te roeren. Om ook voor hoge glazen te kunnen gebruiken is het lepeltje vrij lang. Er nog meer cocktail tools, maar die zullen we niet verder behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *