koffiesiropen

Wat zijn koffiesiropen?

Bij het koken is een koffiesiropen een kruiderij die een dikke, stroperige vloeistof vormt. Deze stroperige vloeistof bestaat voornamelijk uit een oplossing van suiker in water, die een grote hoeveelheid opgeloste suikers, maar die weinig neiging vertonen om kristallen af te zetten. De consistentie is vergelijkbaar met die van melasse. De viscositeit komt voort uit de veelvoudige waterstofbruggen tussen de opgeloste suiker, die veel hydroxylgroepen heeft. Siropen kunnen worden gemaakt door suiker in water op te lossen of door natuurlijk zoete sappen zoals rietsap, sorghum sap, esdoorn siroop of agave nectar te verminderen. Glucosestroop wordt gemaakt van maïszetmeel met behulp van een enzymatisch proces dat het omzet in suikers. Deze siropen worden ook vaak gebruikt in koffie met een smaakje. Bijvoorbeeld bij een caramel macchiato of een frappuccino. 

koffiesiropen

Soorten siropen

Gearomatiseerde koffiesiropen worden gemaakt door eenvoudige siropen tijdens het kookproces te infunderen met smaakstoffen. Er kan een grote verscheidenheid aan smaakstoffen worden gebruikt, vaak in combinatie met elkaar, zoals kruiden (rozemarijn), specerijen (chipotle chilis, kardemom) of aromaten (sinaasappelschil, citroengras; gember). Syrupus aromaticus wordt bijvoorbeeld bereid door bepaalde hoeveelheden sinaasappelsmaakstof en kaneelwater toe te voegen aan eenvoudige siroop. Dit type siroop wordt vaak gebruikt in koffiebars om gearomatiseerde dranken te maken. Maar ze zijn ook gewoon voor bij jou thuis verkrijgbaar. Geïnfundeerde eenvoudige siropen kunnen worden gebruikt om desserts te maken of om zoetheid en diepte van smaak aan cocktails toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *